Jazyková olympiáda z francouzského a španělského jazyka

Koncem května se uskutečnilo finále národní olympiády v cizích jazycích, které přivítalo nejtalentovanější mladé lingvisty ze základních a středních škol z celé České republiky. Tato prestižní událost, organizovaná Fakultou mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze a podpořená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, nabídla účastníkům platformu pro ukázku jejich jazykových dovedností a mezikulturního porozumění. Finalisté soutěže se utkali v pěti jazycích a několika věkových kategoriích: angličtina, němčina, španělština, francouzština a ruština. Soutěže se zúčastnili studenti, kteří prošli náročnými školními, okresními a krajskými koly a nyní se utkali o titul nejlepšího mladého jazykového talentu rokuZ celkového počtu cca 40 tisíc studentů vzešlo 280 finalistů.

Národní kolo olympiády z francouzštiny se konalo ve Francouzském institutu v Praze dne 29. 5. 2024. Příjemné prostředí, zajímavý celodenní program pro účastníky, možnost setkání a vzájemného poznávání přispěly k hezky prožitým chvílím během soutěže. Úvodního přivítání i slavnostního zakončení soutěže se ujal atašé pro francouzský jazyk a vzdělávání Bruno Girardeau a nepostradatelnou organizátorkou se stala i projektová manažerka pro vzdělávací a jazykovou spolupráci Anna Lebedová.

Třem nejlepším v každé kategorii byly předány diplomy a věcné ceny, a to za účasti garanta olympiád v cizích jazycích Martina Filipa a některých sponzorů. Vítězové starších kategorií (SŠ, SŠ+) získali jazykové pobyty ve Francii (v Cavilam Vichy) a vítězové nižších kategorií (ZŠ/VG I a ZŠ/VG II) získali jazykové kurzy ve Francouzském institutu či Francouzské alianci.

Národní kolo olympiády ze španělštiny se konalo na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze dne 30. 5. 2024 v prostorách Rajské budovy a  soutěžilo se také ve čtyřech kategoriích podle věku. Předávání cen vítězům se uskutečnilo v Likešově aule za přítomnosti zástupců Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, děkanky FMV doc. Martiny Jiránkové, Ph. D., garanta olympiád Martina Filipa a dalších členů akademické obce. Ocenění předávala paní Dª. Blanca Admetlla Ribalta, atašé pro vzdělávání Španělského velvyslanectví v Praze, a PhDr. Olga Vilímková, Ph. D., vedoucí Katedry románských jazyků FMV VŠE. Výherci obdrželi voucher pro absolvování zkoušky DELE na Instituto Cervantes (finačně zajistila Nadace Petra Kellnera), vouchery na knihy od nakladatelství Fraus a další věcné ceny.

Pro KROJ je velkou ctí, že se stala součástí týmu, který celou akci organizoval a už nyní se těšíme na účastníky příštího kola.

Více informací o olympiádách i přesné pořadí vítězů v jednotlivých jazycích a kategoriích najdete zde.