Journée internationale des professeurs de français

Dne 23.11.2023 proběhla ve Francouzském institutu v Praze oslava Mezinárodního dne učitelů francouzštiny, které se zúčastnilo i vedení Katedry románských jazyků. Setkání učitelů, profesorů, žáků a studentů proběhlo za přítomnosti představitelů Francouzské a České republiky, sponzorů a představitelů sdružení učitelů (SUF a Gallica) a Spolku bývalých studentů českých sekcí ve Francii. 

Významnou součástí programu bylo předání diplomů a věcných cen vítězům národního kola Olympiády z francouzštiny pro ZŠ a SŠ, které letos poprvé spoluorganizovala KROJ. 

Vítězové, kteří vyhráli jazykový kurz ve Francii, dostali možnost referovat o svém pobytu a zkušenostech z absolvovaných kurzů. 

Na slavnostní akci vystoupili velvyslanec Francie v České republice Alexis Dutertre, ředitel Francouzského institutu v Praze Stanislas Mrozek, státní tajemník MŠMT Ondřej Andrys a další. K příjemné atmosféře francouzsko-českého večera výrazně přispěl atašé pro francouzský jazyk a vzdělávání Bruno Girardeau a projektový manažer vzdělávací a jazykové spolupráce Patrik Čekal, který celým večerem provázel. 

Akce byla završena předpremiérou filmu Bonnard, Pierre et Marthe. Po úvodním slovu osobně přítomného režiséra Martina Provosta jeho snímek zahájil 26. ročník Festivalu francouzského filmu v Kině 35.