Zkoušky Pařížské obchodní komory na KROJ

Ve středu 31. 5. 2023 Katedra románských jazyků na VŠE v Praze opět přivítala examinátory Francouzského institutu v rámci zkoušek Pařížské obchodní komory. O certifikát Diplôme de français professionnel se tentokrát ucházelo 8 studentů na úrovni Affaires C1 a 2 studenti na úrovni Affaires B2.

Celá zkouška je koncipována velmi prakticky a sestává z několika profesních úkolů v písemné i ústní formě. Na úrovni C1 studenti například sepisují krátký reklamní text, zprávu na základě písemné dokumentace a zápis z poslechu na odborné téma. V ústní části pak následně porotci nabízejí výrobek v roli obchodníka či odpovídají na otázku v rámci simulace pracovního pohovoru. Na úrovni B2 kromě poslechu a zprávy odpovídají v písemné části nespokojenému zákazníkovi na reklamační mail, v ústní části pak představují firmu a její výsledky či vyjednávají s dodavatelem.

Motivovaným uchazečům, kteří na KROJ absolvovali přípravné kurzy na jednu z úrovní, držíme palce – výsledky by se měli dozvědět do tří týdnů přímo z Paříže.

Veškeré informace ke zkoušce naleznete zde: https://kroj.vse.cz/francouzstina/diplome-de-francais-professionnel/. Můžete se také obrátit na Kateřinu Dvořákovou (katerina.dvorakova@vse.cz).