Tradiční studentská konference

Katedra románských jazyků FMV VŠE pořádá mezinárodní studentské konference ve španělštině již od roku 2012. V minulosti byla tématem příspěvků „Současná Latinská Amerika“, v letošním roce byl hlavním tématem „Cestovní ruch“.

Dne 30. dubna 2021 se uskutečnilo již 14. setkání, vzhledem k okolnostem probíhalo online přes ZOOM. Spolupořadatelem konference bylo bilingvní vzdělávací centrum K´astajibal (kakchikel – španělské), které je součástí mayské organizace Uk´ux B´e z Guatemaly, ředitelkou centra a koordinátorkou našeho společného projektu je paní Marta Matzir. Zajímavými prezentacemi přispěli kolegové z departmentu Cusco v Peru a jako host se setkání zúčastnila prorektorka Universidad Garcilaso de la Vega Inca z Limy, Dra. Flor de María Díaz Díaz.Všichni zúčastnění si připravili kvalitní prezentace. Setkání se zúčastnilo 16 studentů VŠE, kteří představili přírodní krásy, historické pamětihodnosti, památky UNESCO a další zajímavá i slavná místa v ČR, na Slovensku a v Rusku. Kolegyně z Guatemaly připravili netradičním způsobem s dětmi prezentaci mayské kultury včetně ukázek poezie v mayském jazyce kakchikel a hry na marimbu. Rubidio Choque, ředitel centra rozvojových programů cestovního ruchu v oblasti Santa Teresa-Machu Picchu v pohoří Cordillera Vilcabamba, představil průběh výzkumných výprav, objevujících „ztracená“ města Inků v Andách, a Valeria Puma z oblastního úřadu v Maras prezentovala projekt turistiky soužití s domorodým indiánským obyvatelstvem „Turismo vivencial“ v okrese Chinchero.

Setkání proběhlo v příjemné atmosféře, zahraniční účastníci i naši studenti ocenili „intercambio cultural“, možnost výměny informací i přátelské setkání příslušníků různých ras a národů z Evropy, Ameriky a Asie.

Děkujeme všem prezentujícím za aktivní účast na konferenci, všem zúčastněným za zájem, a těšíme se na příští setkání v listopadu 2021

Olga Vilímková, KROJ a Marta Matzir, K´astajibal, Uk´ux B´e

Pokud byste se chtěli dozvědět více o předchozích ročnících, klikněte zde: